Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η δίωξη του προέδρου του ΣΕΛΜΑ είναι ζήτημα του ΣΕΛΜΑ και όχι του προέδρου.



ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
10/4/13

Από ανακοίνωση του σωματείου (2/4/13 Αρ. Πρωτ.: 1000) μάθαμε ότι ο πρόεδρος διώκεται ποινικά: ”Διώκεται ποινικά  μόνο ο Πρόεδρος του Σωματείου μας Αντώνης Σταματόπουλος. Το έγκλημα, που του αποδίδεται, είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών. Ο χρόνος που το διέπραξε 7, 8 και 9-1-2013. Καταγγέλλουμε τη δίωξη του συναδέλφου Προέδρου”.
Καταρχήν είναι διακηρυγμένη αρχή μας  ότι υποστηρίζουμε κάθε συλλογικότητα και οργάνωση των εργαζόμενων όπως και κάθε αγωνιστή που διώκεται από το κράτος, από την αστυνομία και τους δικαστές.
Η δικαιοσύνη των εργοδοτών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, λειτουργούσε και λειτουργεί πάντα για τα συμφέροντά τους. Όμως προκαλεί οργή και απέχθεια η επίθεση “νομιμότητας” που δεχόμαστε, ιδιαίτερα τώρα, που τα φτωχά και λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται από την φτώχεια και την ανεργία, από την καταστολή, από την κατάργηση όλων των όρων μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η συγκεκριμένη δίωξη είναι μια εκδικητική πράξη όχι απέναντι σε ένα πρόσωπο αλλά σε ένα σωματείο.
Δεν είναι ζήτημα προσωπικών αντεκδικήσεων αλλά ένα προσχεδιασμένο, ταξικό προληπτικό χτύπημα  στους μελλοντικούς αγώνες των εργαζόμενων. Θα μπορούσε ένας άνθρωπος μόνος του να προκαλέσει πρόβλημα στις συγκοινωνίες; Και ποιοι μιλούν για παρακώλυση συγκοινωνιών; Αυτοί που διαλύουν τον ΟΣΕ στο όνομα των συμφερόντων των μεγιστάνων της COSCO; Αυτοί που διαλύουν την δημόσια αστική συγκοινωνία για να πληρωθούν τα χρέη των τραπεζιτών; Αυτοί που ετοιμάζονται να χαρίσουν την δημόσια κινητή και ακίνητη περιουσία των συγκοινωνιών και όχι μόνο, στους καρχαρίες εργολάβους και επενδυτές έναντι πινακίου φακής;   Έχουν δικαίωμα να μιλούν για δημόσιο συμφέρον αυτοί που διέλυσαν την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση; Έχουν δικαίωμα οι δωσίλογοι και οι πράκτορες των συμφερόντων των Ευρωπαίων και ντόπιων αφεντικών να μιλούν για δικαιοσύνη;
Είναι για εμάς όρος εκ των ων ουκ άνευ ότι θα στηρίξουμε τον πρόεδρο απέναντι στους διώκτες του. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή! Λευκές επιταγές σε εργατικά ζητήματα δεν πρόκειται να πάρει από εμάς, ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος πρόεδρος!  Στον χρόνο κατά τον οποίο “διέπραξε το υποτιθέμενο έγκλημα που του αποδίδεται” δηλαδή 7,8 και 9-1-2013 ο ίδιος διατυμπάνιζε προφορικά αλλά και γραπτώς με την ανακοίνωση αναλυτικής ενημέρωσης (22/3), ότι με τους αγώνες του: “Πέρασε από το Δ.Σ. της εταιρείας η ιδιωτική ασφάλεια για τα προστατευόμενα μέλη που είχε κοπεί, οι σύζυγοι πλέον θα είναι όπως ήταν παλιά και  τα παιδιά των εργαζομένων θα είναι επιπλέον ασφαλισμένα έως το 26 έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι”. Παρόλο που εκείνες τις ημέρες δημόσια προβαλλόταν η υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης, οι πάντες γνώριζαν ότι  το επίδικο ήταν οι περικοπές στο συμβόλαιο της ιδιωτικής ασφάλειας. Είναι, σύμφωνα με τις δικές μας θέσεις, κορυφαίο στρατηγικό λάθος από την άποψη των ταξικών συμφερόντων να υποστηρίζονται και μάλιστα με εργατικές κινητοποιήσεις ιδιωτικά συμφέροντα και συμβόλαια. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται, απαιτείται πολιτική και ταξική καθαρότητα και γνώση και όχι χοντροκομμένοι χειρισμοί. Είναι οι σοβαρές πολιτικές διαφορές που μας ανάγκασαν να σταθούμε κριτικοί απέναντι στους “χειρισμούς εκείνων των ημερών” και όχι διαφορές επί προσωπικού όπως λέχθηκε.
Η δίωξη του προέδρου του ΣΕΛΜΑ είναι ζήτημα του ΣΕΛΜΑ και όχι του προέδρου. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών λειτουργίας του και στο πλαίσιο των συνολικών διεκδικήσεων και όχι σαν μεμονωμένο θέμα στην ατομική ευθύνη του προέδρου.
Πρέπει να καλεστεί άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή, να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση σε όλα τα μέλη του σωματείου και να καθοριστεί ένα σχέδιο επιθετικών δράσεων για όλα τα τρέχοντα ζητήματα.
Προπάντων να δοθεί επιτέλους δημόσια ένα προσχέδιο της υπό διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας. Να διεκδικηθεί μέσα από την σύμβαση εργασίας η άρση της ένταξής μας στο ενιαίο μισθολόγιο με την διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων. Να καταργήσουμε στην πράξη τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την επίταξη.
 Στην τελευταία ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου αναφέρει ότι γνωρίζει τον τρόπο να αποκρούσει την δίωξη του προέδρου. Φανταζόμαστε ότι θα γνωρίζει επίσης τον τρόπο να αποκρούσει την συνολική επίθεση στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα που δέχονται και  οι απλοί εργαζόμενοι του σωματείου και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκρουστούν εκτός από την σύγκρουση με αυτούς που τα στερούν.
Αλλά αν είναι έτσι, αν τα προβλήματα είναι συνολικά και δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις, τότε θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι συλλογικές διαδικασίες, να αναβαθμιστεί ο διάλογος μεταξύ μας και οι κοινές και συντονισμένες δράσεις.
Αντί των “εκλογικών γκάλοπ” θα πρέπει να υπάρξει πραγματικός, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους χιλιάδες συναδέλφους άλλων σωματείων των συγκοινωνιών μέσα από διαδικασίες βάσης, για την ενότητα και τον συντονισμό των αγώνων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου