Τρίτη 16 Ιουνίου 2015


 

16/6/15

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η βαριά ατμόσφαιρα της δολοφονίας των τεσσάρων εργατών στα ΕΛΠΕ αναδυκνείει με τραγικό τρόπο τα ταξικά χαρακτηριστικά των εκλογών για την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας.  Τους καιρούς της χρεοκοπίας η υποτίμηση της αξίας της ζωής των εργαζόμενων και της αξίας της εργασίας τους είναι μονόδρομος για τους  εργοδότες.  Η καταστρατήγηση των μέτρων ασφάλειας της εργασίας, είναι γι αυτούς ο πιο ασφαλής τρόπος διασφάλισης του ποσοστού του κέρδους.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ακολουθούν την ίδια τακτική σε όλα τα μεγάλα συνδικάτα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνδικάτο των ΕΛΠΕ σε συμφωνία με όλα τα συνδικάτα της βιομηχανικής ζώνης της Ελευσίνας. Η κληρονομιά του παρελθόντος είναι ο δαίμονας που ευθύνεται για όλα τα κακά που συμβαίνουν. Η κακή εργοδοσία, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που δημιούργησε το εφοπλιστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο από την εποχή της δικτατορίας, το καθεστώς της ανάθεσης ειδικευμένων εργασιών σε ανειδίκευτα συνεργεία εργολάβων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συστηματική διάλυση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι αναγκαίο κακό που πρέπει μοιρολατρικά να αποδεχτούμε. Στο κάτω κάτω είναι γνωστό στους καθαριστές των δεξαμενών ότι αν ο θάνατος δεν έρθει απρόσμενα θα έρθει αργά και βασανιστικά. Πάντα έτσι γινόταν. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο τώρα!
Αναμφίβολα δεν προκύπτει από πουθενά άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης στην δολοφονία των εργατών στα ΕΛΠΕ, όπως δεν προκύπτει άμεση ευθύνη για τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την γενική αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων μαζί και των  συγκοινωνιών. Αναμφίβολα επίσης οι  διορισμένες διοικήσεις των κυβερνήσεων του μνημονίου όσο παραμένουν στην θέση τους θα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο ενισχυμένες από την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την απροθυμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό.
Το θέμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση ανταποκρίνεται ή αν μπορεί να ανταποκριθεί, στα αιτήματα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων  ή αντίθετα αν είναι η κυβέρνηση που θα ποδοπατήσει την ελπίδα  και τις προσδοκίες που δημιούργησε η λαϊκή κινητοποίηση και οργή που την ανέδειξε. Οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η διάθεση ανταλλαγής δανείων με όρους το ύψος του κατώτερου μισθού, των συντάξεων που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν, όλο το αλισβερίσι γύρω από την διαχείριση του ύψους της φτώχειας , του μέτρου της αντοχής εκατομμυρίων εργατικών οικογενειών που ήδη μόλις επιβιώνουν, δείχνει ότι η πολιτική και τα συμφέροντα αυτής της κυβέρνησης δεν ταυτίζεται με τις ελπίδες και τα  ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων. 
Το θέμα είναι αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το δικαίωμα στην δουλειά και την ζωή για τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των ανέργων, των ανασφάλιστων έχει μετατραπεί σε μια διαδρομή αγωνίας για την επιβίωση. Η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών ανταλλάσσεται με τον θάνατο στις δεξαμενές των ΕΛΠΕ, στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης, στην καθημερινή βία στους χώρους δουλειάς, στην απειλή της απόλυσης και τον εφιάλτη της ανεργίας.
Το θέμα είναι αν οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν έχουν να περιμένουν από κανένα σωτηρία. Πρέπει να προστατέψουν οι ίδιοι τον εαυτό τους ,το δικαίωμά τους στην εργασία και το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους.
Το σχήμα μας παίρνει μέρος στις εκλογές για την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας σε μια  κρίσιμη στιγμή  για το εργατικό κίνημα συνολικά. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του συναδέλφου Γόγολου Βαγγέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου