Δευτέρα 11 Μαΐου 2015




ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12/5
Επτά σωματεία των συγκοινωνιών με κοινή ανακοίνωση εξαγγέλλουν "προειδοποιητική" στάση εργασίας για την Τρίτη 12/5 με κλαδικά αιτήματα. Η συγκυρία όμως της άμεσης απειλής ενός νέου μνημονίου θέτει εκ των πραγμάτων το ξεπέρασμα συντεχνιακών και κλαδικών αιτημάτων. Αναμφίβολα  η αφύπνιση των συγκοινωνιών μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αφύπνιση του εργατικού κινήματος, στην αγωνιστική ανάταση των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων τόσο ενάντια στους χυδαίους εκβιασμούς  των χυδαίων εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου όσο και ενάντια στην άνευ όρων αναδίπλωση της κυβέρνησης.  
Οι εκβιασμοί από την πλευρά των "Ευρωπαϊκών θεσμών" δεν έχουν στόχο να πλήξουν το αγωνιστικό φρόνημα του Βαρουφάκη που έχει καταρρακωθεί έτσι κι αλλιώς. Στοχεύουν καταρχήν στην τιμωρία ενός λαού που τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής τράπεζας. Που τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία της τρόικα να του επιβάλλει την φτώχεια την ανεργία και τον θάνατο. Που τόλμησε να καταδικάσει τις κυβερνήσεις των δοσίλογων συνεργατών που για οκτώ χρόνια τον κρατούσαν όμηρο για να διαλύσουν τα δικαιώματα, την ζωή και την αξιοπρέπειά του.
Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου ήταν μια τομή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η λαϊκή οργή έφερε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ένα αριστερό κόμμα που ορκιζόταν στην κατάργηση των μνημονίων, στο τέλος της αντιλαϊκής υστερίας των μέτρων λιτότητας, στο τέλος της υποταγής στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.  Η απάντηση της ντόπιας και ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης είναι το σταμάτημα της χρηματοδότησης, ο στραγγαλισμός και η οριστική χρεοκοπία της οικονομίας και η καταδίκη  σε θάνατο του αιρετικού λαού.
Μπροστά στον εκβιασμό των "θεσμών" η κυβέρνηση υποχωρεί πολύ πιο πίσω από τις έσχατες κόκκινες γραμμές που είχε θέσει, του ασφαλιστικού και εργασιακού, δεσμεύοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων και κοινωνικών ταμείων για να εγγυηθεί την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ. Θέτει έτσι σε τεράστιο κίνδυνο την πληρωμή μισθών και συντάξεων προχωρώντας στο πρώτο μέτρο ενάντια στα εργατικά συμφέροντα. Ήδη έχει ανακοινώσει τον τίμιο συμβιβασμό που επίκειται, επιβεβαιώνοντας ότι κινείται αντίθετα από το κοινωνικό ρεύμα που την ανέδειξε.
Οι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει φραγμός στην νέα καταστροφή που έρχεται. Ένα νέο μνημόνιο για τον λαό που ήδη ζει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να είναι ούτε τίμιος ούτε απλά συμβιβασμός. Είναι η ποδοπάτηση της ελπίδας που του υποσχέθηκαν σαν την τελευταία λύση.
Τελευταία αλλά όχι έσχατη...
Μια απεργία των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες μπορεί να εμπνεύσει όπως έχει γίνει στο παρελθόν τους αγώνες όλων των εργαζόμενων. Η στάση εργασίας πρέπει να υποστηριχθεί από όλους. Η επιτυχία της μπορεί να δείξει τον δρόμο για την αναγέννηση της ελπίδας  στην τάξη μας από την πράξη της ίδιας της τάξης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου